[O1] Zlokalizowane stukanie pod maską.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamaju
    Drive
    • 2009
    • 92
    • Octavia IV combi (NX5)
    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No ładnie auto w sobotę odbieram a tu taki klops! Myślę ze na rynku polskim Skoda sprzedaje sie bdb i niestety nie wrózę spadku cen, ale gdyby tak było miałbym Elegance a nei Ambiente :evil:
    Kochani - myślę, że nie ma co rozpaczać - tak jest ze wszystkim - teoretycznie zawsze warto jest się wstrzymać z zakupem, czy to przykładowo elektroniki, czy też samochodu bo za pół roku, czy tam rok ceny spadną, wejdzie nowy model, lepsze wyposażenie, szersza paleta silnikowa itd ... Jeśli informacja jest potwierdzona, to ja bym się wstrzymał, powiedzmy 2-3 miesiące, gdyby np. mieli ostro doposażyć Ambiente, ceny pozostawiając bez zmian/obniżając ...
    Jest O3 Combi 1.4 TSI
    Była O2 Combi 1.9 TDI BXE
  • rimtimtim
    Drive
    • 2007
    • 65

Witam,

W tym tygodniu nabyłem Octavkę 1.6/75 kW combi (przebieg 175 Kkm) z 2003r. i jest tylko jedna rzecz, która mi nie daje spokoju.
    Z niesprecyzowanych dla mnie powodów, pojawiło się dziwne stukanie pod maską. Stukanie to zjawia się niezależnie czy jadę czy stoję na światłach, i po chwili znika.

Na zdjęciu zaznaczyłem w czerwonym kółku puszkę, z której wydobywa się ten hałas.

Jestem totalnie zielony w tym temacie i proszę podpowiedzcie:
    1. za co jest ta puszka odpowiedzialna
    2. czy można z tym jeździć czy trzeba koniecznie naprawiać?
    3. może ktoś z Was miał podobny problem (na forum nie znalazłem) i jak sobie z nim poradził?

Dzięki z góry za wszelką pomoc.
    Załączone pliki
    "It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
    Prof. Jigoro Kano

Komentarz

jak dla mnie to to jest filtr paliwa, ale tam nie ma co stukac wg mnie....

wymienic mozna, majatek to nie jest w moze i rozwiaze faktycznie jakis tam problem

Komentarz

• b-bar01
        Elegance
        • 2007
        • 985
        • Octavia I (1U2)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

rimtimtim,
        to filtr paliwa, może stukać denkiem o nadkole jak dostaje wibracji.
        nic nie trzeba zmieniać.
        prawdopodobnie trzeba trochę podgiąć tą obejmę, w której mocowany jest filtr i przestanie stukać.
        ja przez 3 miechy śledziłem stukanie i okazało się że stuka ten filtr i metalowy przewód hamulcowy.
        pzdr.
        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1086
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

To nie jest filtr paliwa. Filtr paliwa znajduje się pod podłogą, przy prawym tylnym kole.
          Jest to pochłaniacz oparów z węglem aktywnym, i jeżeli stuka, to trzeba sprawdzić mocowanie.

Komentarz

• b-bar01
            Elegance
            • 2007
            • 985
            • Octavia I (1U2)
            • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez Marian 2
            Jest to pochłaniacz oparów z węglem
            ano tak, przecie to benzyna ops:
            niemniej jednak wina mocowania.
            *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• informatkot
              Classic
              • 2007
              • 38

Nie jest to przypadkiem wina elektrozaworu odpowietrzającego opary paliwa??
              Najlepsze Skodzidsu

Komentarz

• SuchyX
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1170

rimtimtim, spokojnie to stuka i to tak będziesz miał jak ja Tylko że u mnie jak siedze w aucie tego nie słysze. Jak stoje na zewnątrz to owszełm słychać takie pukanie normalna kolej rzeczy zawór filtra węglowego pochłania opary

Marian 2, silniki 1.6 tak mają że lekko sobie pukają i tego nie zmienia się z reguły każde auto które na serwis przyjeżdża to stuka :P można to wyłączyć jeśli ktoś jeździ na gazie ale wtedy zapali nam się kontrolka checkengine

[ Dodano: Pon 24 Gru, 07 10:38 ]
                lec, mylisz się to kosztuje słono w szeczgółności w ASO całość przeszło 300~400zł
                Navi:Asus A639+mod(416@640Mhz)
                Mobil:Uniden PC 68 Elite<->Sirio Performer 5000/dziurka

Komentarz

Zamieszczone przez SuchyX
                  lec, mylisz się to kosztuje słono w szeczgółności w ASO całość przeszło 300~400zł
                  podobno to nie jest jednak filtr paliwa, a o nim ja mowilem- nie powiesz mi ze kosztuje on 400 zł chyba ?

Komentarz

• noogi
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 114
                    • Octavia III combi (5E5)
                    • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Tak ma być, to co zaznaczyłeś to pochłaniacz oparów paliwa - na wolnych obrotach po pewnej chwili zaczyna działać cyklicznie elektrozawór w tym pochłaniaczu i jest to jak najbardziej prawidłowe.
                    Czasami słychać to mocniej, czasami słabiej - kwestia indywidualna egzemplarza.
                    -= BXE Power =-

Komentarz

• kurynio
                      Ambiente
                      • 2007
                      • 166

Filtr paliwa, Tak jak to kolega Marian 2 słusznie zauważył jest to pochłaniacz par paliwa z weglęm aktywnym, a to co stuka to elektrozawór i ma stukać, nie ma sensu nic wymieniać, to zjawisko całkiem normalne

Komentarz

• Purchawa
                        Admin
                        S_OCP Member
                        • 2004
                        • 8007

Zamieszczone przez kurynio
                        Filtr paliwa
                        W TDI w tym miejscu jest filtr paliwa, dlatego coniektorych to zmylilo.
                        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• rimtimtim
                          Drive
                          • 2007
                          • 65

Dzięki wielkie wszystkim, którzy zainteresowali się moim problemem, uspokoiłem się co do tego stukania, ale na wszelki wypadek i tak sprawdzę mocowania i napiszę czy to czasem one nie są za to całe zamieszanie winne.

Pozdrawiam wszystkich i Wesołych Świąt! :mikolaj
                          "It's not important to be better than someone else, but to be better than yesterday."
                          Prof. Jigoro Kano

Komentarz

• b707
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1272

U mnie tez stuka... Też sie tym przejmowałem... Ale raz stuka raz nie... A dokładnie nie tyle co stuka a pyka W ASO też powiedzieli że to normalne.
                            pzdr i Wesołych :mikolaj
                            Adam

Komentarz

Pracuję...